Kredittkort eller debetkort?

Sammenlign kredittkort online med oss

Når du skal ha et betalingskort finnes det i hovedregel to typer å velge mellom: et kredittkort eller et debetkort. For mesteparten kan de to typer av kort faktisk det samme, men det finnes likevel noen forskjeller som avgjør hvilket kort som er det riktige for deg.

Det avhenger fullstendig av dine personlige ønsker og behov, og det er ikke ett kort som er mer riktig enn et annet. Les mer her og bli klokere på forskjellen mellem kredittkort og debetkort.

Forskjellen mellom kredittkort og debetkort

Et debetkort er det du kjenner som et vanlig bankkort. Dette kan du bruke for å betale for produkter og tjenester på nett og på butikker i utlandet og i Norge, og du kan selvfølgelig også ta ut kontanter fra banken eller minibanker. Et kredittkort kan akkurat de samme tingene som et debetkort, men i tillegg finnes det noen ekstra ting som du får med.

Den mest vesentlige forskjellen er at du kan ”forsinke” betalingen når du bruker et kredittkort. Det vil si at du betaler med kreditt, og at du slik kan betale med kredittkortet helt uten faktisk å ha penger på kontoen. De blir nemlig først tatt fra kontoen senere, og på den måten har du faktisk 30-60 dager på deg, før betalingen skal skje. En stor fordel dersom du ikke har penger her og nå, men får det igjen om en uke eller to.

Et kredittkort inkluderer også som regel noen fordeler såsom rabatt på drivstoff, reiser, dagligvarer eller lignende samt muligheten til å tjene opp poeng på ulike produkter eller tjenester. Og så har du samtidig en større sikkerhet når du betaler med kredittkortet, spesielt når det er snakk om netthandel.

Når bør jeg velge hvilken?

Det finnes altså noen forskjeller mellom kredittkort og debetkort som kan ha stor betydning for deg i hverdagen. Vil du ha muligheten til å ta opp små, korte lån – tilmed uten rente i korte perioder – og vil du være godt sikret når du handler på nett, da bør du velge et kredittkort.

Skal du derimot i hovedsak bruke betalingskortet for å handle på fysiske butikker og på norske nettsider, da kan du fint velge et debetkort. Her unngår du også å bli fristet til å bruke penger du egentlig ikke har, fordi du faktisk ikke har muligheten til det. Et godt valg for deg som gjerne vil ha mer kontroll over ditt forbruk.