Kredittkort eller bankkort?

Sammenlign kredittkort online med oss

Både kredittkort og bankkort kan brukes for å betale på fysiske butikker og på nett, du kan ta ut penger i minibanker, og du kan bruke kortet i både inn- og utland. Likevel er det stor forskjell på de to kort, og mange velger derfor å ha begge deler. Men hva er egentlig smartest å velge for deg? Vi ser på likheter og forskjeller mellom kredittkort og bankkort, og hjelper deg til å velge.

Hvorfor velge et kredittkort?

Med et kredittkort får du kort sagt det kortet som kan mest. Den vesentligste forskjellen fra et vanlig bankkort er nemlig at du kan bruke det til å ”låne” penger på kort sikt. Du kan nemlig betale med kreditt – derfor navnet kredittkort.

Det betyr at du kan kjøpe et produkt eller en tjeneste med kortet ditt selvom du ikke har penger på kontoen, og så trekkes pengene først fra kontoen din senere, f.eks. etter 30 eller 60 dager. Hos mange selskaper er denne perioden både avdragsfri og rentefri, og derfor kan du faktisk låne penger i 1-2 måneder helt uten å betale for det.

Hvorfor velge et bankkort?

Med et bankkort får du alle de vanlige funksjoner som du kjenner – nemlig betaling i inn- og utland på både fysiske butikker og netthandel samt mulighet til å ta ut penger kontant. Når du betaler med et vanlig bankkort blir pengene tatt fra kontoen din umiddelbart. Det vil si at du ikke har mulighet til å bruke kortet dersom du ikke har penger på kontoen.

Dette kan selvfølgelig ses som en ulempe, men faktisk er det også en stor fordel for deg som gjerne vil ha mer kontroll på forbruket ditt, og unngå å bruke penger du egentlig ikke har. Kort sagt dekker bankkortet alle dine behov, uten at du har mulighet til å ”låne” penger direkte på betalingskortet ditt.

Dine behov avgjør hva du bør velge

Det er ikke én av kortene som er bedre enn det andre, og det avhenger derfor fullstendig av dine behov hvilken du bør velge. Vil du ha muligheten til å betale med kreditt og slik forsinke betalingen når du mangler penger på kontoen, da bør du velge et kredittkort.

Vil du unngå å bruke penger som du egentlig ikke har, da kan du med fordel velge bankkortet. Dertil kommer det selvfølgelig noen andre små forskjeller, men denne er den største og mest vesentlige forskjellen på de to typer.