På kredittkort vil du som regel ha noen faste gebyrer i forbindelse med forskjellige tjenester. Men er det egentlig mulig å få kredittkort som er gebyrfri i utlandet? Det har vi sett nærmere på her, slik at du kan få bedre overblikk over de forskjellige avgifter og gebyrer.
Om kredittkort og gebyrer
Et kredittkort er et betalingskort som du i prinsippet kan ta opp lån på. Det vil si at du kan heve flere penger fra kortet enn du egentlig har stående på din bankkonto. Dette er et smart verktøy i hverdagen, når du har behov for mindre lån over veldig kort tid. Derfor har veldig mange nordmenn minst ett betalingskort som de anvender.
På et kredittkort vil det være slik at det er noen faste gebyrer og avgifter. For eksempel må du betale renter på de penger du låner gjennom kredittkortet, dersom de ikke står på konto igjen i løpet av den avtale perioden (f.eks. 30 dager). I tillegg vil det ofte være gebyrer på forskjellige handlinger og tjenester.
Det kan være det såkalte årsgebyret og fakturagebyr. Men hos mange kredittkortselskaper må du også betale et gebyr dersom du ønsker å handle når du befinner deg i utlandet. under kan du lese mer om de vanlige avgifter på kredittkort i utlandet.
Hvilke avgifter vil det vanligvis være?
Du kan bruke kredittkortet ditt i utlandet til å betale på butikker, restauranter osv. Her vil du ofte selv kunne velge om du vil betale i norske kroner eller lokal valuta, og i disse tilfeller bør du altså være oppmerksom på at du kan få en dårlig veksklingskurs. Du bør være oppmerksom på at det i tillegg til omregningskursen oftest påløper et valutapåslag på 1,75 % fra bankens side. Det kan være andre faste gebyrer fra banken, men disse finner du oftest hvis du ønsker å gjøre kontantuttak i utlandet.
Men det er altså ikke kun i utlandet at selskapet kan sette på forskjellige renter og gebyrer. Som nevnt tidligere finnes det ofte noen faste gebyrer på ulike tjenester og handlinger, som kan finne sted både i inn- og utlandet.
Det er stor forskjell på hvilke gebyrer som finnes hos de forskjellige selskaper, og prisen kan også variere veldig. Derfor er det noe du bør tenke over før du velger ditt nye kredittkort, og du bør finne noe som passer for dine ønsker og behov. Generelt er noen av de vanlige gebyrer som følger:
- Etableringsgebyr
- Årsgebyr
- Fakturagebyr
- Overtrekksgebyr
- Gebyr på varekjøp i inn- og/eller utland
- Gebyr på kontantuttak i inn- og/eller utland
Smart for deg som reiser mye
Reiser du til utlandet mange ganger i løpet av året eller over lenger perioder, da bør du klart velge et kort uten gebyrer i utlandet. Med et gebyrfritt kredittkort i utlandet kan du nemlig spare mye penger når du handler på forskjellige butikker, og spesielt når du ønsker å ta ut kontanter. Markedet er ikke så stort i Norge, og derfor krever det at du kan oppfylle kravene hos de få selskaper, som faktisk tilbyr det – samt at de øvrige vilkår og priser hos disse selskaper passer for deg.
Men hvis du reiser mye, så er det altså en god idé å undersøke dine muligheter for å få et gebyrfritt kredittkort i utlandet, som kan gjøre det både enklere og billigere for deg å bruke ditt betalingskort når du befinner deg uten for Norges grenser. Læs også om reise kredittkort her.